Prisotni na strani
Prisotni 4 gostov .
Števec pogledov vsebine : 28012
Začetek Prva stran


Prostovoljno gasilsko društvo ZBIGOVCI je bilo ustanovljeno 6. maja 1951 kot gasilsko društvo ZBIGOVCI - LASTOMERCI. Društvo je imelo ime po dveh krajih zato, ker je bil temelj iniciative ustanovitve gasilskega društva pri Lastomerčanih, MAKSU PLOJU IN FRANCU MULECU.  MAKS PLOJ je postal prvi predsednik društva. V poznejših mandatih je bil predsednik iz Lastomercev še ANTON ROŠKAR – »Cafouk«, od sicer samo šestih dosedanjih predsednikov. V času delovanja društva sta dala velik pečat društvu  predsednika PLOJ ADOLF (ob  ustanovitvi blagajnik) in TURKL FRANC, (ob ustanovitvi tajnik),  ki sta bila predsednika vsak skoraj po 20 let. Pomembni mejniki društva pa so se dogajali ob pomembnih dosežkih in delovnih uspehih.

Leta 1954 se je izvršila nabava »Zadružnega doma«; 1955 je začetek izgradnje in prenove takrat že gasilskega doma; leta 1957 je bil izbrisan dolg nakupa Zadružnega doma: 60. leta so bila leta veselic in zelo aktivnega kulturno prosvetnega delovanja društva; leta 1972 je bila dograjena trgovina za vaške potrebe – takrat velik podvig ; leta 1980 je bilo v društvu nabavljeno prvo gasilsko vozilo »dodž«; leta 1982 se je nabavila nova  brizgalna »Rosenbacher«; leta 1991 je bilo tik pred  osamosvojitveno vojno praznovanje

40. obletnice društva (nekaj gasilcev je  na veselico dobilo pozive); leta 1993 je bil  na zid gasilskega doma narisan in blagoslovljen Sveti  FLORJAN; leta 1994 se je društvo preimenovalo v  PGD ZBIGOVCI; leta 1995 je društvo nabavilo prvo avtocisterno za 5000 l vode; od leta 1995 do leta 2000 je bilo društvo zelo aktivno na vseh področjih (ženska desetina se je uvrščala  tudi na državna tekmovanja, vršile so se pomembne investicijske aktivnosti); leta 2000 se je nabavilo tretje vozilo za potrebe prevozov mladine in ženske ekipe;

Leta 2001 je društvo praznovalo 50. obletnico obstoja, takrat je društvo štelo 172 članov; leta 2006 pa je društvo razvilo novi društveni prapor – v društveni dvorani je izobešenih 51 trakov in vkovanih 80 žebljičkov.
Društvo danes sestavlja več kot 20 operativnih članov za stalno pripravljenost, zelo aktivna ženska desetina in dve mladinski desetini. Društvo tako poleg dobre kadrovske in gasilsko usposobljene zasedbe poseduje avtocisterno za 5000 l vode s pripadajočo opremo in opremo za gašenje tekočih goriv (oprema s peno), terensko vozilo z brizgalno ter tretje vozilo za prevoz oseb. Vsa ostala tehnična oprema je na srednjem  nivoju. Prostovoljno gasilsko društvo ZBIGOVCI že nekaj let vodi in izpopolnjuje akcijo »V VSAKO GOSPODINJSTVO GASILNI APARAT«. Gasilsko društvo zajema oziroma pokriva vasi Zbigovci, dva  dela vasi Lastomerci in en del Črešnjevcev.

Kraj ZBIGOVCI se nahaja 4 km zahodno od Gornje Radgone v povsem vinorodnem okolju, kjer se je pred več kot petimi desetletji nahajalo na stotine »lesenih koč«, pokritih s slamo, danes  pa hribčke povezujejo vinske ceste s krasnimi naselji.

Februar 2010

Predsednik PGD Zbigovci
Branko Križan

 

Designed by MITdesign
Vse pravice pridržane. Stran poganja Joomla